dimecres, 15 d’abril del 2009

Recuperar la decència

L'altre un gran amic meu em va llegir una frase que em va encantar. És de Leopoldo Abadia, un senyor dotat simplement de sentit comú i alçada humana: “No hace falta refundar el capitalismo; solo hay que recuperar la decencia. No es el sistema, es la persona lo que falla. Por eso es más difícil la solución de la crisis: hablamos de la condición humana. Hay que evitar el todo vale y reeducar en valores. Esto se soluciona con decencia, ética y vigilancia reforzada”.
Només qui coneix l'home i no es queda en la superfície pot dir coses així.
I no val a dir que siguem pràctics i que això és fàcil de dir i impossible de fer i estupideses per l'estil que amaguen covardies i paràlisis.
Ens cal revisar l'educació a fons. Quan penso en tot això i miro la nostra pobra classe política i la seva ridícula talla humana, em posaria a plorar.

5 comentaris:

Frank Bayer ha dit...

La pregunta a formular és: podem superar aquesta crisis de la condició humana? Sóc molt pessimistament realista...

Toni Cassany ha dit...

La condició humana no canviarà. Això no és ser pessimista ni pessimistament (quina paraula, no?) realista. Però de les grans crisis en surten grans canvis en les formes. De manera que si sabéssim aprofitar el daltabaix, per educar en certs valors, si sabéssim donar les orientacions pertinents... potser alguns aprendrien a modificar comportaments. Però canvis en la manera de ser humana? En això, som ben iguals que els australopithecus.

Joan ha dit...

Gràcies Déu, per haver inventat la selecció natural...

Iron ha dit...

M'encanta aquest home. Té un llenguatge molt planer i diu veritats de les bones. Excepte en el tema financiació autonòmica en el que patina una mica amb tot això de la solidaritat (alguns se n'han estat aprofitant massa) i en entestar-se en el topònim San Quirico (Sant Quirze) quan parla d'on viu, ostres que ja porta 40 anys aquí!
Però vaja en això de recuperar la decència i educar en valors té tota la raó. No obstant com diu un humorista anglès "per cada persona que vol ensenyar alguna cosa n'hi han 20 que no la volen aprendre".
De totes maneres no cal ser tremendistes ni posar en qüestió la condició humana. No som pas com els australopithecus perquè a diferència d'aquests tenim un ADN diví. Això és el que diu en Casaldàliga. Ell afirma que les seves causes seguiran després d'ell perquè són les del Regne de Déu, de la humanitat; que la humanitat és inteligent i no vol pas suicidar-se perquè té un ADN diví.

Toni Cassany ha dit...

Que bonic lo de l'ADN diví! Reconec que no he llegit Casaldàliga; tanmateix, quan dic que som de la mateixa naturalesa humana que l'amic Australopithecus, vull dir que la condició humana és la que és i no hi ha volta de full; vull dir que naixem amb el pecat original i estem pastats de la mateixa pols. En fi, que ens toca lluitar per mirar de ser millors, i gràcies a l'ADN diví cadaldeliguià, ho podem aconseguir...
Per altra banda, per Sant Jordi tinc previst comprar aquest llibre de l'Abadía. Ja us en diré alguna cosa. O no me'l recomaneu?