No sé si heu llegit "La Contra" de La Vanguardia del dissabte 3 de setembre de 2011. No és que digui res molt nou, és que ho diu amb seguretat i ho diu algú que no és dels qui ho diem sempre. I aquesta és sempre una bona manera d'entrar.
 |
Francisco Kovacs |
Per si no podeu llegir-la, us en faig un resum.
1. Educar vol dir tres coses: a) envoltar el nen d'un ambient que possibiliti l'exercici de totes les seves potencialitats; b) envoltar-lo d'afecte i c) donar-li models de conducta que pugui imitar.
2. Aquests models han de transmetre valors com: rigor, la disciplina, la meritocràcia, la justícia.
3. Deixar que el nen s'eduqui espontàniament, que broti com un enciam, o sigui, l'educació no intervencionista no és educació, és agricultura. El salvatge feliç no existeix.
4. Cal dotar al nen de criteri propi per tal que s'enfronti al món sense desanimar-se ni abjurar dels principis que ha rebut. Això es fa donant-li informació, formació i exemple.
5. Deixem-nos d'experiments pedagògics tipus Logse, i tornem al que està contrastat i funciona:
5.1. Agrupar els nens per nivells i no per edat biològica (què hi fan en cursos diferents un nen nascut el 31 de desembre i un que ho va fer l'endemà?)
5.2. Establir sistemes de premi i càstig. Així és com funciona el nostre cervell.
5.3. Aprendre a competir vol dir no abusar de les meves victòries ni enfonsar-me amb les meves derrotes.
5.4. Educar en l'esforç: si el nen aprèn a abjurar de l'esforç el converteixes en un gandul, i, a més, l'inutilitzes per prendre decisions que comportin sacrifici. Només serà capaç de fer el que li resulti fàcil.
6. Les quotes de llibertat no es guanyen per raó del pas del temps o del creixement biològic sinó per la demostració que ets digne d'aquesta llibertat que se't dóna.